A fertőzések megelőzése
A fertőzés megelőzésének módszerei:
Nem specifikus – általánosságban küzdünk többféle fertőzés ellen
Specifikus – konkrétan küzdünk egy fertőzés ellen
Nem specifikus védekezés:
Személyi higiéne: kézmosás
Környezeti higiéne: étkezőasztal, konyha, mellékhelyiségek tisztasága
Konyha technológiai műveletek
Vérrel, váladékokkal terjedőknél: szexuális magatartás, kábítószer élvezet
Kézmosás
Nem fertőtleníteni kell, hanem szappannal mosni!
- étkezés, etetés előtt
- pelenkázás, WC használat után
- látható szennyeződés miatt (föld!)
- beteglátogatás
- Fertőtlenítés szükséges: kórokozóhordozás, környezetünkben levő/feltételezett beteg esetén!
Környezet higiéne
◦ Konyha, edények, felületek, evőeszközök
◦ Ágynemű
◦ Mellékhelyiség
Tisztítószereken kívül fertőtlenítő hatású szereket is használjunk
Konyha technológiai műveletek (meleg étel gyors lehűtés, hús, deszka, kés, tojásmosás, penész)
Vérrel, váladékkal terjedő fertőzések:
B és C vírus hepatitis (magatartás)
HIV (terjedése: nemi úton, kábítószerélvezők, anyáról magzatra, szúrásos balesetek, vérkészítmények szigorú szabályozása)
Ahogyan biztos nem terjed a HIV: napi kontaktus, közös fürdőszoba, WC, rovarcsípés
Specifikus védekezés:
Gyógyszer (malária)
Védőoltás
◦ aktív: ellenanyag termelés megbetegedés nélkül – védettség
◦ passzív: ellenanyagot juttatunk be – rövid ideig tartó védettség
Védőoltások:
Életkorhoz kötött: BCG,DPT,IPV,Hib,MMR,HB,Pn
Megbetegedési veszély esetén kötelező: tifusz, hepatitis, tetanus, veszettség
Megbetegedési veszély elhárítása: influenza, hepatitis
Munkakör
Utazás
Egyéb oltások: hepatitis A, bárányhimlő, kullancs, HPV,Pneumococcus,Meningococcus