Csecsemő és gyermekápolói tananyagok.

Az ápolás az ápoló egyedülálló tevékenysége, mely arra irányul, hogy segítse kliensét mindazon tevékenységek elvégzésében, amelyeket saját maga tenne meg, ha meglenne ahhoz a kellő akarata, ereje vagy tudása.


Fertőtlenítés


A fertőtlenítéssel kapcsolatos legfontosabb alapfogalmak:

Fertőtlenítéstan

        A fertőzés terjedésének meggátlásával a járványfolyamat terjedésének aspecifikus megszakításával foglalkozó tudományág

A fertőtlenítés

        A fertőtlenítés (dezinfekció) minden olyan eljárás, amely a fertőző forrásból a külső környezetbe került kórokozók elpusztítására, illetőleg fertőzőképességük megszüntetésére (inaktiválására) irányul.

A fertőtlenítő hatás

        Fertőtlenítő hatásnak nevezzük azokat a kémiai, fizikai, fizikai-kémiai (=kombinált) tényezőket, melyek a mikroorganizmusokkal közvetlenül érintkezve megfelelő intenzitás, aktivitás mellett, meghatározott időtartam (behatási idő v. expozíciós idő) alatt azok pusztulását, inaktiválását idézik elő

A fertőtlenítő hatás fokozatai

        Mindig olyan fertőtlenítő eljárást kell alkalmazni, melynek hatáserőssége a kórokozó mikroorganizmusok elpusztítását, inaktiválását eredményezi.

 

Csíraszám csökkentő hatás (szanációs effektus):

       Olyan eljárás alkalmazása során érhető el, melynek hatására adott környezetben, adott eszköz, anyag felületén  vagy ezek anyagszerkezetében a kórokozó mikroorganizmusok bizonyos száma elpusztul vagy csökken.

       Ilyen eljárás: pl. a tisztító-, mosószerek oldataival történő lemosás vagy a padlófelület felmosása, szappanos kézmosás, helyiségek szellőztetése

Baktérium szaporodást gátló hatás (bakterosztatikus effektus):

       Olyan fertőtlenítő eljárás alkalmazása során jön létre, melynek hatására a baktériumok vegetatív formái nem pusztulnak el, csak fejlődésük szaporodásuk gátolt (a hatás megszűnésekor a baktériumok újra szaporodni képesek)

       Ilyen eljárás: pl. hűtés, fagyasztás, az előírtnál kisebb koncentrációjú fertőtlenítőszer, vagy a megadottnál rövidebb behatási idő alkalmazása

Baktériumölő hatás (baktericid effektus):

       Olyan eljárás alkalmazása során érhető el, melynek hatására a baktériumok vegetatív formái elpusztulnak, a baktérium spórák azonban nem.

Spóraölő hatás (sporocid effektus):

       Olyan fertőtlenítő eljárás alkalmazása során jön létre, melynek hatására a spóraképző baktérium nemzetséghez tartozó baktériumfajok ellenálló spórái is elpusztulnak

       Ilyen eljárás: néhány speciális fertőtlenítőszer, magas hőmérséklet használata.

Vírusinaktiváló hatás (virucid effektus):

       Olyan fertőtlenítő hatás alkalmazása során jön létre, melynek eredményeképpen a vírusok elvesztik fertőzőképességüket: inaktiválódnak

Gombaelemek szaporodását gátló hatás (fungisztatikus effektus):

       Olyan fertőtlenítő eljárás alkalmazása során jön létre, melynek hatására a gombák vegetatív elemei nem pusztulnak el, csak fejlődésük, szaporodásuk gátolt, a hatás megszűnésekor a gombák újra szaporodni képesek.

Gombaelemeket pusztító hatás (fungicid effektus):

       Olyan fertőtlenítő eljárás alkalmazása során jön létre, melynek hatására a különböző gombák és gombaelemek pusztulnak el

Parazitákat pusztító hatás(paraziticid effektus):

       Olyan fertőtlenítő eljárás alkalmazása során érhető el, melynek alkalmazása a környezetbe kikerült patogén protozoonok vegetatív alakjai, cisztái pusztulnak el.

Mikroorganizmusokat pusztító hatás (mikrobicid effektus):

       Olyan fertőtlenítő eljárás alkalmazása során jön létre, melynek hatására a mikroorganizmusok összes csoportjába (baktériumok, gombák, vírusok) tartozó organizmus elpusztul

       Ilyen eljárás: pl. vízgőz, azok a dezinficiensek, melyek teljes antimikrobiális spektrumot elölő, inaktiváló hatással rendelkeznek.

 

A fertőtlenítő eljárás fogalma

        Az antimikrobiális ágensek és ezek gyakorlatban történő alkalmazásához szükséges anyagok, eszközök összessége, melyekkel lehetővé válik a környezetbe kikerült és különböző eszközöket, tárgyakat, anyagokat szennyező patogén mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása.

        A fertőtlenítő eljárások az alkalmazott antimikrobiális hatás alapján négy csoportba sorolhatók.

Kémiai fertőtlenítő eljárás:

       Azok a módszerek, melyek alkalmazása során antimikrobiális hatású vegyületeket alkalmazunk oldat, aeroszol vagy gáz formájában, a környzetben lévő patogén mikroorganizmusok elpusztítására, inaktiválására

 Fizikai fertőtlenítő eljárás:


       Azok a módszerek, melyek alkalmazása során antimikrobiális hatású vegyületeket alkalmazunk oldat, aeroszol vagy gáz formájában, a környzetben lévő patogén mikroorganizmusok elpusztítására, inaktiválására

 Fizikai fertőtlenítő eljárás:

       Azok a módszerek, melyek alkalmazása során különböző fizikai ágenseket(leggyakrabban hőenergiát vagy nem ionizáló sugárzást) alkalmazunk a patogén mikroorganizmusok elpusztítására, inaktiválására.

Kombinált fertőtlenítő eljárás:

       Azok a módszerek, melyek alkalmazása során kémiai és fizikai ágensek egyidejű alkalmazásával pusztítjuk el, illetve inaktiváljuk a patogén mikroorganizmusokat.

Speciális fertőtlenítő eljárás:

       Azok a módszerek, melyek a személyi fertőtlenítésen kívül olyan diagnosztikus, terápiás vagy profilaktikus célból alkalmazott orvosi eszközök, készülékek, berendezések fertőtlenítésére alkalmazunk, melyek fertőtlenítése a gyártó kezelési utasításából adódóan adott készülékhez kidolgozott egyedi módszerrel történik.

A fertőtlenítő eljárások hatásosságát befolyásoló tényezők

        Az antimikrobiális hatás érvényesülésének alapvető feltétele a fertőtlenítő ágens és a mikroorganizmus között meghatározott időtartamig fennálló közvetlen kontaktus létrejötte

        A gyakorlatban azonban ennek a közvetlen kontaktusnak kialakulását, fenntartását azaz a fertőtlenítő hatás megkívánt mértékű érvényesülését számos tényező befolyásolja, mely a legtöbb esetben a dezinficiáló hatás csökkenésében, egyes esetekben pedig a hatás elmaradásában nyilvánul meg

        Ezek a tényezők hatástani és fertőtlenítés technológiai szempontból 2 csoportra oszthatók:

       Általános tényezők

       Specifikus tényezők

Általános tényezők

        Azok a tényezők, melyek mindhárom (fizikai, kémiai, kombinált) fertőtlenítési módszercsoportnál egyaránt érvényesülnek

        1. a fertőtlenítendő anyag tulajdonsága:

       A fertőtlenítendő anyag tulajdonsága alapvetően meghatározza az alkalmazható fertőtlenítési módot vagy módokat, mert adott fertőtlenítő feladat végrehajtásához csak olyan eljárás alkalmazható, mely nem jár anyagkárosító hatással

        2. A fertőtlenítendő anyag szerves anyaggal való szennyezettségének mértéke:

A szennyezettség bizonyos mértéken túl csökkenti vagy meg is gátolhatja a fertőtlenítő hatás érvényességét

        3. A mikroorganizmusok száma és ezek ellenálló képessége:

Jelenetős mértékben befolyásolhatja a dezinfekció hatásosságát

        4. A fertőtlenítő ágens (hatás), valamint a fertőtlenítendő anyag hőmérséklete:

A reakció sebessége a hőmérséklet emelésével növekszik

Minden fertőtlenítő eljárással (fertőtlenítő oldatokkal, aeroszollal, gázzal, vagy hőenergiával, sugárzó energiával) történő mikrobapusztulásnak van egy hőmérsékleti intervalluma, ahol a kívánt pusztulás vagy inaktiválás a legjobb hatásfokkal, a leggyorsabban végbemegy

        5. A behatási (expozíciós) időtartam hossza:

Minden fertőtlenítő eljárásnál egyaránt fontos, hogy az alkalmazott ágens és a mikroorganizmusok között létrejött kontaktus mennyi ideig áll fenn

A mikrobapusztulás eléréséhez minden esetben szükség van több kevesebb időre

Specifikus tényezők

        Azok a tényezők , melyek csak az egyes fertőtlenítési módszercsoportnál vagy ezeken belül egyes eljárásoknál érvényesülnek.

Fizikai fertőtlenítő eljárások

        Fizikai fertőtlenítő eljárásnak nevezzük azokat a módszereket, melyek alkalmazása során hőenergiával, sugárzó energiával pusztítjuk el, illetve inaktiváljuk a környezetbe kikerült patogén mikroorganizmusokat.

Fertőtlenítés elégetéssel

        Az ún. száraz hővel (égetéssel) történő fertőtlenítés az egyik legegyszerűbb, azonban környezetvédelmi, környezet egészségügyi szempontból számos előírás, szabály betartását megkövetelő módszere

        Az elégetés (előírt módon alkalmazva) teljes antimikrobiális hatású eljárás.

        Követelmény, hogy az elégetéssel történő fertőtlenítéskor a megsemmisítendő anyag hőmérséklete legalább 400°C legyen, mely hőmérsékleti értéknek az anyag minden pontján néhány percig érvényesülnie kell.

        A járványügyi gyakorlatban, valamint a betegellátó intézmények gyakorlatában elégetéssel fertőtleníthetők az értéktelen tárgyak, eszközök, anyagok.

        Az elégetést csak erre a célra szolgáló vagy erre a célra kijelölt égető rendszerben, vagy kazánban szabad végezni a vonatkozó jogszabályok betartása és a környezetvédelmi hatóság, valamint az ÁNTSZ területileg illetékes intézetének engedélyével.

        Az elégetéssel történő fertőtlenítési módszer különösen alkalmas a veszélyes, fertőző hulladék megsemmisítésére

 

Fertőtlenítés kifőzéssel (forralással):

        Az ún. nedves hővel történő fertőtlenítés leggyakoribb formája a kifőzés.

        A kifőzéssel csupán a baktériumok vegetatív alakjai, a vírusok egy része és néhány gombafaj pusztítható csak el.

        Néhány hőrezisztens víruscsoporton, gombafajon és gombaelemen kívül a baktériumok spórái sem pusztulnak el a gyakorlatban alkalmazható expozíciós időn belül.

        Az ún. nedves hővel történő fertőtlenítés leggyakoribb formája a kifőzés.

        A kifőzést sterilizálás céljára alkalmazni tilos

        Kifőzéssel fertőtleníthetők: testszövetekkel, nyálkahártyákkal nem érintkező műszerek, fémeszközök, hőálló gumi- és műanyag eszközök, evőeszközök, ivóedények, konyhaedények.

        Végrehajtása:

a kifőzéssel (forralással) történő fertőtlenítés előtt a műszereket, eszközöket előzetesen detergens (tisztító hatású) oldattal alaposan meg kell tisztítani

        A tisztítás után a leöblített műszereket, eszközöket, edényeket olyan méretű edénybe kell helyezni, hogy azok lazán helyezkedjenek el és a víz kb. 2 ujjnyi rétegben borítsa ezeket

        Eszközök, tárgyak kifőzéséhez desztillált vizet célszerű alkalmazni.

        A kifőzéssel történő fertőtlenítés behatási időtartama: egységesen 30 perc

 

Fertőtlenítés gőzzel:

        A gőzfertőtlenítés egyike a legbiztonságosabb fertőtlenítési eljárásoknak

        A gőzfertőtlenítésnél mindig áramló gőzt kell alkalmazni, ez a hatás is csak akkor érvényesül, ha a gőzfertőtlenítő gép munkaterében elhelyezett anyagokat folyamatosan átjárja a gőz (ezért a munkatér megtöltésénél ügyelni kell az anyagok lazán történő elhelyezésére)

        Minden gőzfertőtlenítő eljárás alapelve: a munkatér megfelelő hatásfokú légtelenítése (a gép munkaterében lévő levegő a gőz fertőtlenítő hatását nagymértékben csökkenti)

        Váladékkal szennyezett textíliákat nem szabad gőzben fertőtleníteni, mert ezek az anyagok a gőzfertőtlenítés során foltosakká válnak, mely foltok már mosással sem távolíthatók el és a textíliába „belesült” váladék által létrehozott folt a textíliából egy idő után kiesik.

        Gőzfertőtlenítés előtt az anyagokat csoportosítani kell és csak az ún. gőztűrő anyagok kerülhetnek gőzfertőtlenítésre

        Az anyagokat úgy kell csoportosítani, hogy a különböző színű anyagok a munkatérben egymással nem érintkezhessenek, mert a fertőtlenítés során ezek egymást megszínezhetik

        Gőzfertőtlenítéshez csak olyan berendezés használható, megbízható működéséhez a szükséges műszerek rendelkezésre állnak és működnek, valamint a gép szükséges műszaki és mikrobiológiai ellenőrző vizsgálatokkal is rendelkezik

        A túlnyomásos gőzzel történő fertőtlenítés a mindennapos járványügyi gyakorlatban a különböző típusú beépített (ún. stabil) fertőtlenítőgépekben történik

        A túlnyomásos gőzfertőtlenítő gépek üzemeltetésének paraméterei:

Előmelegítés: megrakott munkatérrel, 60°C-on 20 perc

Légtelenítés:10 perc

Fertőtlenítés: 105,2°C-os hőmérsékleten, 105,2 kPa nyomáson 30-45 perc

Szellőztetés: 20 perc

 

Fertőtlenítés nem ionizáló sugárzással

        Az ultraibolya sugarakkal történő fertőtlenítés régen ismert eljárás, mivel a napfény olyan hullámhosszú sugarakat is tartalmaz, mely a mikroorganizmusokat is elpusztítja

        Mikrobák ellenálló képessége:

       Az UV-sugár mikrobaölő, inaktiváló hatása a germicidlámpa által kisugárzott sugáradagtól függ, mely 1 cm2 felületre 1 mp alatt jutó teljesítményt jelent.

Az UV sugárzással szemben a különböző mikroorganizmus fajok igen eltérő ellenállással.

A legkisebb rezisztenciát mutatják a Gram-negatív csoportba tartozó baktérimfajok; közepes ellenállásúak a Gram-pozitív csoportba tartozó baktériumok és a vírsusok  nagy rezisztenciával rendelkeznek a festékanyagokat termelő baktériumfajok és a gombák


       UV sugárzással a baktériumspórák nem pusztíthatók el.

       Relatív nedvességtartalom:




       Száraz levegőben (35% relatív nedvességtartalom alatt) kétszer olyan nagy UV sugáradag szükséges ugyanannak a mikrobapopulációnak az elpusztításához, mint a 72% relatív nedvességtartalmú levegőben

       80% nedvességtartalom felett azonban a mikrobák körül kialakult vízköpeny védő hatása miatt ismét jelentősen meg kell növelni a hatásos sugáradag mennyiségét és csak a 3-4-szeresre megnövelt UV sugárdózis elegendő a mikrobák elpusztításához

       Hőmérséklet:

       0 és 55°C közötti hőmérséklet nincs jelentős befolyással a mikrobák UV sugárérzékenységére

       A 0°C alatti hőmérsékleten a baktériumspórák sugárérzékenysége 2-3-szor nagyobb lesz

       Felületek reflexiója:

       Az UV sugárzás intenzitása nagymértékben függ a környezet felületeinek reflexiójától, az ún. fényvisszaverődési tényezőtől, ill. a fényelnyelődési tényezőktől

       Az UV sugarakkal történő helyiségfertőtlenítés történhet közvetlen vagy közvetett sugárzással

       Közvetlen sugárzás

       Csak olyan helyiségekben alkalmazható, ahol személyek nem tartózkodnak, vagy benn tartózkodás esetén védőruházatot viselnek

       Alkalmazásának legelterjedtebb módja a műtők, kötözők, egyéb aszeptikus helyiségek vagy munkaterületek csíraszegény állapotának fenntartása

       Lehet alkalmazni nyílászáró szerkezeteknél az aszeptikus helyiségeknek a szennyezett helyiségektől való elválasztására

       Közvetlen sugárzás:

       A légtér fertőtlenítésének legelterjedtebb módja.

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 6
Heti: 37
Havi: 31
Össz.: 63 097

Látogatottság növelés
Oldal: Fertőtlenítés
Csecsemő és gyermekápolói tananyagok. - © 2008 - 2024 - csecsemoapolo.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »